En dan vraag je je af:

"is dit het dan"?


Je hoofd zegt linksaf, maar je lijf gaat rechts. Je wil zoveel, maar je lijf werkt niet mee.

Je probeert het nog wel, maar eigenlijk herken je jezelf niet meer.


Diep van binnen weet je dat het tijd wordt om jouw klachten serieus te nemen:

je hoort namelijk niet met hoofdpijn wakker te worden,

je huid hoort te glanzen en vrij te zijn van eczeem of acné,

je hoort elke dag naar wc te gaan om te poepen,

je hoort geen buikpijn te hebben,

je hoort geen pijn in je gewrichten te hebben,

en spierpijn die langer dan 48 uur duurt is ook afwijkend.


Je wil niet zeuren, je wil niet klagen maar ergens voel je dat dit niet klopt. Dat er iets niet goed gaat.

Je vraagt je af of je klachten ernstig genoeg zijn om naar een huisarts te gaan.

En als je dan gaat, wat moet je dan uitleggen (in 10 minuten tijd)?

Hoogstwaarschijnlijk wordt er toch gezegd dat je het rustiger aan moet doen, of dat je het nog een paar weekjes moet aankijken.

Dat geintje ken je inmiddels al.


Je hebt geen tijd om je zo te voelen en je wil ook niet dat klagende, zeurende mens zijn; dat is niks voor jou!

Maar als je op deze manier doorgaat trekt jouw lijf uiteindelijk vanzelf aan de rem. Dan kan je straks nog veel minder; minder bewegen, niet meer sporten en misschien wel ziekmelden op je werk.

Voor je het weet zit je 10 kilo zwaarder op de bank elke avond te Netflixen. Klagend over de pijn in je lijf, dat niks gaat en dat je niks kan.


Tijd om te luisteren naar je lijf! Om te kijken naar je klachten en er wat mee te doen.

Je bent namelijk een vechter en geen opgever!


Laten we beginnen met eens kijken welke organen er uit balans zijn.

Lees hier meer over de VegaCheck

EAT BETTER - MOVE MORE - WORRY LESS

Natuurlijk Gezond

Natuurlijk ben je gezond! Het lichaam zorgt er altijd voor dat jij in balans bent. We noemen dit homeostase.

Gedurende de dag krijgen we allemaal prikkels die deze balans verstoren. Een fit en gezond lijf kan steeds weer terugkeren naar een basis gezondheid.


Maar wat nou als jouw lichaam dat nét niet voor elkaar krijgt?

Dan stapelen "de problemen" zich op, herstel je minder goed en voor je het weet heb je allemaal van die "vage" klachtjes.

Klachten die we vaak voor lief nemen, want ja je hebt ze nou eenmaal en je denkt vaak "dat is toch normaal"?

Wat nou als het niet normaal is? Wat nou als het je gaat hinderen in je dagelijkse leven?

Dan is het tijd om weer grip op je gezondheid te krijgen!

Klik hier om je aan te melden voor mijn wekelijkse nieuwsbrief
door Suzan Houwing 11 november 2022
Holisme: Dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is; het één kan niet zonder het ander. Zoals de maan niet zonder de zon kan en eb niet zonder vloed, kan jouw voeding niet zonder zuurstof en stopt jouw ademhaling als je energie op is. Een topsporter traint en pakt zijn rust. Alles houdt zichzelf en elkaar in stand en met een duur woord noemen we dat homeostase. Prachtig toch, als je er zo over nadenkt.... Ik visualiseer dan altijd graag een rijtje marcherende celletjes, keurig in het ritme, lekker perfectionistisch. Heel veel van deze factoren en dingen doen we op de automatische piloot; óók handig geregeld. En als er één van deze factoren een beetje uit de maat loopt, een rebels celletje die zijn eigen ritme begint te marcheren, dan regelt het lichaam dat de boel weer terugkomt in één en hetzelfde ritme: BALANS. Dit gebeurt de hele dag, er is nooit een soort nulpunt. In de pas, uit de pas, correctie, balans, in de pas, uit de pas, correctie... etc etc. Maar wat nou als je lichaam ergens uit de pas gaat en de correctie is niet volledig, de balans is nog niet hersteld en de volgende rebel gaat uit de pas lopen. Je kan je dan voorstellen dat er heel langzaamaan een volledig rijtje cellen zijn eigen ritme gaat lopen (een happy hardcore ritme tussen allerlei pianoliedjes). In het begin nog om te lachen, maar na een tijdje wordt het irritant, gaan de buren klagen, wordt de politie gebeld en als het maar lang genoeg duurt met die relschoppers heb je de ME met een waterkanon in je straat. En exact dit, kan er ook in jouw lichaam gebeuren. Als je even gestrest bent is dat prima. Dan pak je je rust, herstel je weer, ben je weer in balans en kun je weer door. Maar ga je te snel weer door of is er nul tijd voor herstel, dan creëer je op de langere termijn de ME met waterkanon = ziektebeeld of ziekteverschijnselen. Wat ik altijd zo jammer vind is dat er nergens een sirene lamp gaat draaien zodra de boel niet terug gecorrigeerd wordt. Of, zoals een vriendin dat laatst zei; "in je auto gaat er toch ook een lampje op je dashboard branden? Waarom hebben wij dat niet? Dan weet je wanneer je even langs de garage moet, ipv wachten tot je met pech langs de kant staat..." Ik kon haar alleen maar gelijk geven. Hoe is het met jouw marcherende cellen? Heb je stiekem al klachten en zwaait er al een zwaailamp (maar kijk je gewoon nog even de andere kant op)? Sta je al met pech langs de weg? Of, en daar schreef ik recent een post over, had je al dikke pech, heeft de monteur al een diagnose gesteld en heb je nu een "leer er maar mee leven" situatie. Weet dat het nooit te laat is. Dat het lichaam magisch werkt en dat het zichzelf kan herstellen. MITS jij jezelf daartoe de ruimte geeft, de juiste factoren op orde brengt en je lijf van de juiste voedingsstoffen voorziet. Want een benzineauto rijdt óók niet op diesel..... toch?
door Suzan Houwing 22 september 2022
De invloed van adrenaline en cortisol. Adrenaline is een stresshormoon welke wordt aangemaakt in jouw bijnieren. Dit maakt jouw lichaam aan bij een “gevaarlijke” situatie, maar je kent de adrenaline-boost ook van een rondje in de achtbaan of het moment voor je een presentatie geeft 😉 Het signaal dat je in actie moet komen en mogelijk moet vechten of vluchten. Als voorbeeld neem ik even de leeuw die achter je aanzit, dan wil je maar één ding en dat is overleven! Jij wil winnen van die leeuw, toch? Je komt in actie en brengt jezelf in veiligheid. Dat is het moment waarop de adrenaline weer uit je lijf gaat. Je merkt dan aan je fysieke gestel dat je rustiger wordt: je hartslag gaat omlaag, je ademhaling wordt rustiger en je handen worden minder klam. Je lichaam keert weer terug in rust. Stel dat dat nou niet gebeurt, dan gaat het lichaam van adrenaline over op cortisol. Het zorgt ervoor dat je, ondanks dat je je in een stresssituatie bevindt, je toch staande kunt blijven én door kunt blijven gaan. Neem als voorbeeld dat je de marathon loopt, dan moet je deze “stress” langer volhouden. Eenmaal over de finish begint dan het rusten (zoals ik hier doe op de foto na mijn winst op de 10EM in Valkenburg 😉) en na een aantal dagen ben je weer hersteld Let op: Piekeren valt óók onder stress! De continue gedachtestroom, de “waarom” vragen… dat hoofd wat maar niet uit wil. Je blijft vechten om controle over de situatie te krijgen. Resultaat? Je cortisolniveau blijft hoog, te hoog… En als je dat dagen, maanden of wel jaren volhouden, dan raak je gewoonweg uitgeput. Opgebrand. Over je toeren. Over de kook. Of zoals we dat hier thuis wel eens zeggen “over de zeik”. Herken jij jezelf hierin? Ben je onderweg naar overspannen of burn-out klachten? Of zit je inmiddels thuis? Dan is mijn nieuwe traject geschikt voor jou! We gaan aan de slag om jouw stresshormonen te verminderen (af te breken) en je gedachten tot rust te brengen. Zodat jij de winnaar wordt en niet de verliezer. Van inspannen naar Ont•Spannen Weer genieten van je leven🧡
door Suzan Houwing 15 september 2022
Lekker comfortabel blijven we zitten in het bekende; je weet wat je hebt, niet wat je krijgt (of kan krijgen). We houden graag vast aan veilig en dat is eenieders goed recht om te doen. Ik ben nieuwsgierig. Ontdek graag en zou graag buiten de lijntjes willen kleuren. En geloof me, ik ben ook een mens, dat vind ik stiekem doodeng…. Want wat nou als… en stel nou dat…. In je hoofd maak je het vaak drie of zes keer groter dan het daadwerkelijk is. En tegen de tijd dat je het mogelijk zou kunnen doen is de mug een olifant geworden en “laten we het er wel bij zitten”. Als ik 7 jaar terug mijn artsen had geloofd dat “dit het was” en dat ik er maar mee moest leren leven. Dan had ik vandaag de dag nog steeds 23 uur per dag op bed gelegen. Donker, somber, pijn in mijn lijf, een hoofd als een flipperkast; slachtoffer van de gestelde diagnose. Ik heb geweigerd en ging op zoek. Al niet regulier, dan maar een andere (alternatieve) route en er zijn veel (heel veel) mensen die op mijn pad kwamen. Mij hielpen, mij de weg wezen en in mij geloofde. Geloof jij in jezelf? In je leven? Ben je tevreden met je leven? Ben jij een gelukkig leven waard? Geef eens eerlijk antwoord op deze vragen. Wat zou dan je antwoord zijn? Soms is het nodig om de boel even op te schudden. Je leven op zijn kop te houden, kijken wat er nog meer in zit. En dat werkt zo veel makkelijker als iemand je daar even bij helpt. Iemand die in je gelooft. Iemand die het niet vóór je doet, maar die je de weg wijst. Je hoeft niet aan de antidepressiva om weer gelukkig te worden. Je hoeft niet hard te werken voor een fijn en gelukkig leven! Écht niet! Ik leer het je, in mijn nieuwe traject! Haal jij al alles uit je leven? Of zou je graag verandering zien? En zo ja, wat dan? Durf jij jouw antwoord hieronder te delen? Ik ben benieuwd naar je reactie!
door Suzan Houwing 27 juni 2022
Dat een massage ontspannend is, dat weet iedereen! Dat een massage het autonome zenuwstelsel beïnvloedt; heeft iedereen vast ook wel eens gehoord?! Maar waarom is het nou eigenlijk écht zo goed voor je?! Even een lesje geschiedenis: Stel je wordt achterna gezeten door een hongerige, wilde tijger. Dan denken alle haren op jouw hoofd; wegwezen hier (een vlucht reactie). Je hartslag gaat omhoog, je spieren worden klaargemaakt om te rennen en alle energiesystemen worden erop ingericht dat je letterlijk kunt rennen voor je leven. Op dat moment is er geen tijd om even lekker die omelet, kommetje havermout of groene salade te gaan zitten verteren, je hebt op dat moment een andere prioriteit. Je spijsvertering gaat in de “spaar-stand” modus. Je rent voor je leven en de hongerige wilde tijger kan je niet bijhouden, ziet een schaap om op te eten en jij vlucht hijgend in een boom. Je hartslag bonkt in je hoofd en je lichaam voelt warm en bijna trillend aan. Na een tijdje is het gevaar geweken en kun je veilig naar beneden om in de schaduw uit te gaan rusten. De hartslag daalt, je haalt weer rustig adem en de energie verdeelt zich weer, zodat ook de spijsvertering op gang kan komen. Je bent trots dat je het hebt overleefd en met een tevreden gevoel val je in slaap. Het proces van “aan” gaan gebeurt vaak via een prikkel van buitenaf; vroeger was het een wilde, hongerige tijger. Vandaag de dag is het je telefoon, de baas die wat van je wil, de collega die boos kijkt, je partner die zich afvraagt hoe laat het eten klaar is (en jij staat nog zeker 2 uur in de file), dat cadeau wat je nog moet kopen en over 5 minuten gaan de winkels dicht; je hebt wel een beeld bij, toch? We noemen dit het sympathische zenuwstelsel, ook wel willekeurige zenuwstelsel wat betekent dat wij het zelf kunnen besturen; denk bijv. aan hoe je je voelt bij de start van een wedstrijd of vlak voor een belangrijke presentatie. Het proces van “uit” gaan regelt zich via het autonome zenuwstelsel ook wel onwillekeurige zenuwstelsel, wat betekent dat het zich veel lastiger laat besturen. En hier komt de “waarom” massage om de hoek kijken. Massage geeft de signalen aan het autonome zenuwstelsel dat het “oké” is! Dat het veilig is. Dat het lichaam tot rust kan en mag komen, dat het mag gaan herstellen. Waardoor het stress, spanning, angst, spijverteringsklachten en fysieke klachten vermindert. Het is zelfs in steeds meer onderzoeken bewezen dat door massage er een toename van witte bloedcellen plaatsvindt, waardoor het lichaam sneller op ziekteverwekkers reageert en het je immuunsysteem versterkt. Heel vaak hoor ik mensen zeggen “ja heerlijk, ik maak binnenkort een afspraak hoor, want nu heb ik het nog even te druk, straks is het wat rustiger…” En ik denk dan: als je het al druk hebt, je staat al die tijd al AAN, waar wacht je dan op? Tot het rustiger wordt? Tot je hebt ontdekt hoe je UIT kan gaan… Ga jij, met je drukke agenda, nog een tijdje zelf op zoek naar je relax-moment? Of zie ik je binnenkort op de massagetafel?
door Suzan Houwing 27 juni 2022
Darmklachten komen steeds vaker voor en hebben een grotere invloed op onze gezondheid dan je eigenlijk zou denken.
Share by: